Skov og skygge, til skyggefulde områder (95% urter)
200 m2
Skov og Skygge er vores frøblanding til bede og områder i haven hvor der er skygge/halvskygge. Alle frøene er 100% hjemmehørende arter, og 95% af frøene er blomstrende skyggetålende urter, som tiltrækker insekter, og kun 5% er skyggetålende græsser.
Rigtig mange af vores almindelige vilde urter, klarer sig fint i skygge, men vil få en lidt anden vækstform, og blomstre mindre. Der er dog også mange arter som decideret er tilpasset livet i skygge. De har som regel større og tyndere blade som udnytter den begrænsede lysmængde bedre, og de bestøves af skovens insekter.
Denne blanding er KUN med arter der hører til i vores biogeografiske region, og fra avlere som opfylder ENSPA-kriterierne (Europaean Native Seed Producers Assosiation).
Selvom et bed ligger i skygge, kan der trives mange blomstrende arter. Planter som oprindeligt voksede i skovlysninger og i skovbryn er ofte planter med store bløde blade som ikke tåler den vind der er ude i det åbne land. De har tilpasset bladene til at opfange den smule lys som trænger igennem træer og buske, og gjort dem effektive til at fange den smule af solens stråler, som når ned til dem. Mange insekter trives i den vindstille skov, og mange af skovens blomster bestøves netop af insekter.
Denne blanding indeholder 20 forskellige en- og flerårige blomstrende insektvenlige urter, samt 2 nøjsomme græsser. Bemærk KUN 5% græsser: skovstilkaks og skovstar.
En frøblanding uden græsser egner sig til staudelignende bede i haven. Blandinger med græsser egner sig godt til større områder som plejes mere ekstensivt.
Urter 95 %, græsser 5 %.
Så-vejledning: Ryd området for vegetation og kultiver, så
jorden er blød og gennemarbejdet. Riv jorden over, for at få en plan overflade. Det kan være en hjælp at blande frøene op med
sand eller frøfyld, for at lette udstrøningen. Er området større, så del
frømængden i to, og så en halvdel ad gangen. Riv let igennem
igen, for at dække frøene med et par millimeter jord. Pres med bagsiden
af riven eller kør over med en tromle, for at frøene får jordkontakt.
Vanding: Frøene begynder at spire når de vandes. Det
er vigtigt at holde dem fugtige i hele spireperioden på 2-3 uger. Efter 2-3
uger kan der vandes efter behov, fx én gang om ugen hvis ikke der kommer regn.
Optimale såtidspunkter: Marts-april eller august-oktober
Dosering: Følg anbefalingen på
posen.
Bemærk foto er ikke af den aktuelle frøblanding. Fotokredit: Verbascum nigrum, Andrew Dunn CC BY-SA 2.0. Hesperis matronalis, Kenn Gibson CC BY 2.0. Heracleum sphondylium, AnemoneProjectors CC BY-SA 2.0
Enårige: Skovvalmue, Papaver cambricum (0,5%). Kornvalmue, Papaver rhoeas (5%). Klinte, Agrostemma ghitago (5%). Kornblomst, Centaurea cyanus (4%). Toårige: Løgkarse, Alliaria petiolata (15%). (Skov-)Angelik, Angelica sylvestris (5%). Glat burre, Arctium lappa (9%). Alm. bjørneklo (ikke kæmpebjørneklo!), Heracleum sphondylium (1%). Flerårige: Alm. fredløs, Lysimachia vulgaris (3%). Alm. Røllike, Achillea millefolium (3%). Bjørnerod, Meum athamanticum (4%). Nældeklokke, Campanula trachelium (1%). Knoldet brunrod, Scrophularia nodosum (6%). Skovgaltetand, Stachys sylvatica (2%). Pyrenæisk storkenæb, Geranium pyrenaicum (2,5%). Dagpragtstjerne, Silene dioica (3%). Mørk kongelys, Verbascum nigrum (5%). Brunelle, Prunella vulgaris (10%). Vellugtende aftenstjerne, Hesperis matronalis (10%). Døvnælde, Lamium album (1%). Græsser og halvgræsser: Skovstilkaks, Brachypodium sylvaticum (4,5%). Skovstar, Carex sylvatica (0,5%).
NB. Almindelig bjørneklo, Heracleum sphondylium, har kun en smule af de allergene egenskaber som sin fætter kæmpebjørneklo og er ret ufarlig, på linie med andre skærmplanter. Til gengæld er den værtsplante for mere end 100 ARTER , og har stor betydning for dyrelivet i haven. De store hvide skærmblomster søges af mange insekter bla. svirrefluer og bier. I en engelsk undersøgelse ligger den blandt de 10 bedste nektarplanter! En virkelig værdifuld plante til skyggen under træerne.
Der er blandet frøfyld (majsgranulat) i frøblandingen, for at lette udsåningen.
Oprindelse: Holland, Tyskland og Danmark (skovvalmue). Ursprungsgebiet (UG) kan oplyses hvis det ønskes. Fremavlet af ENSPA (Europaean Native Seed Producers Association) certificerede avlere. Undtagen de danske frø, som er indsamlet af os.
Bemærk denne variant indeholder frø til færre m2 end andre blandinger. Det er pga. en højere produktionspris.
Frøkuvert rækker til : Ca. 4 m2 (4 gram frø +frøfyld)
Lille, lav pose rækker til : Ca. 20 m2 (20 gram frø + frøfyld)
Lille, høj pose rækker til : Ca. 40 m2 (40 gram frø + frøfyld)
Stor pose rækker til : Ca. 80 m2 (80 gram frø + frøfyld)
Lille sæk rækker til : Ca. 200 m2 (200 gram frø + frøfyld)