*** FRI FRAGT VED KØB OVER 750 KR I WEBSHOPPEN ***

Kundesupport

Opbevar frø rigtigt, så de ikke mister spireevnen

Alle frø er forskellige. Nogle kan opbevares næsten uendeligt, og andre skal helst sås med det samme. 

De fleste frø af urter fra vores breddegrader, kan dog opbevares i køleskab ved ca. 5-8 grader i 1-2 år, uden det går nævneværdigt ud over spireevnen. Skal de opbevares i flere år, er det bedste at tørre dem så langt ned som muligt, lægge dem i lufttætte beholdere og gemme dem i fryseren fx ved -18 grader. 

Her er 5 råd til en succesfuld opbevaring:

1) Når frøene er høstet, skal de tørres. Sæt den helt åbne papirspose et godt sted indtil de drysser ud af frøstandene af sig selv, eller spred dem ud på en avis. Det kan være i en garage eller et skur, men det kan også være hjemme i stuen. Den vigtigste faktor er at der er tørt og ventileret. Pas på mus og andre smådyr (insekter) der elsker frø. 

2) Rens frøen. Når frøene er grov-tørret, kan man skille dem fra stilke og frøskaller. Klem / pres / knug frøstandene så frøene drysser ud. Sorter frøene fra, fx med en si, så man kun gemmer selve frøene. Det sparer plads. 

3) Pak frøene i poser. Det er vigtigt at posen ikke er lufttæt, da frøene ånder og vil frigive fugt. Er posen helt tæt, fx af plastic, vil fugten kondensere på indersiden af posen, og give vækstmulighed for mugsvampe. Brug i stedet papirsposer/teposer/kaffefiltre eller ligende. Eller køb gode frøkuverter her i vores havebutik. Birk & Barfod har brune frøkuverter som passer til de fleste frø. Det er også muligt at købe små glassineposer. Glassine er også papir, men fibrene er bearbejdet, så de er mere tætte og passer til de helt små frø. Skriv på posen hvad den indeholder fx ;  plantenavn, høstdato og høststed.

4) Opbevar frøene i køleskab. Har man mange frø, kan man sætte poserne i en papæske (en skotøjsæske eller lignede). De kan stå i bunden af køleskabet indtil det bliver tid til at så.

5) Langtidsopbevaring. Skal frø opbevares så længe som muligt, fx i årevis, kan de tørres ned og fryses ved lave temperaturer. Hvor langt hver enkelt frø tåler at blive tørret ned, afhænger af arten. Jo tørrer frøene er, des koldere temperatur tåler de. Det er nok mest forbeholdt professionelle frøbanker at langtidsopbevare frø. I frøbanker fryses der med flydende kvælstof til en temperatur på omkring -200 C.