KONTORET HAR LUKKET 1. JUNI - 30. JUNI 2024 - I PERIODEN EKSPEDERES ORDRER CA. 1 X OM UGEN

*** FRI FRAGT VED KØB OVER 750 KR I WEBSHOPPEN ***

Kundesupport

Liden skjaller, Rhinanthus minor

29,00 kr.
Mængderabat
Ved køb af 2: 14,50 kr.

(Kommer igen ca. september 2024) Liden skjaller, er en plante med en lille gul blomst, som snylter på græs. Perfekt i den vilde have til at hjælpe med at svække plænegræs. Bedst på kalkfattig jord. 

Varen kan desværre ikke købes, da der ikke er flere på lager

Liden skjallerRhinanthus minor, er en enårig plante, men den selvsår viligt. Liden skjaller er udbredt overalt i Danmark. Særligt i den vilde have er den værdsat, da den snylter på græsrødder, og dermed skaber plads til flere blomstrende urter i græstæppet. Liden skjaller egner sig godt til tørre, solrige områder i normal til sur jord. Kan også gro lidt fugtigt, fx på enge. 

Blomstring: Maj-juli

Højde: 10-30 cm

Voksested: Almindelig havejord. Tør, kalkfattig jord. Sol.

Biologi: Liden skjaller er rodparasit og snylter på andre plantearters rødder, især forskellige græsser. Den påvirker derved det omgivende plantesamfund, således at græsserne bliver mindre dominerende. Denne egenskab kan udnyttes i forbindelse med (gen)etablering af mere urterige græslandssamfund (Westbury et al. 2006). Blomsterne besøges af bl.a. humlebier.

Ca. 25 frø

En såvejledning i papirform vedlægges alle frøordrer. Den kan også læses her: 

Skjaller snylter på rødder fra andre planter, særligt græsrødder. Derfor er den en god hjælper når græsset skal begrænses til fordel for de små nøjsomme urter. 

Både stor og liden skjaller har frøhvile. D.v.s. de indeholder hormoner der forhindrer dem i at spire, før vinteren er slut. Denne hvile skal ophæves ved at frøene ligger i 3-4 måneder ved en temperatur der svinger imellem 1-5 grader og er fugtige samtidigt. Altså præcist de forhold de vil opleve i naturen i løbet af en normal dansk vinter. Derfor skal frøene ikke sås ud senere end start januar. 

Begynd med at slå græsset helt kort, og fjerne afklippet. Lav “brud” i jordoverfladen der hvor frøene skal sås. Frøene skal ligge i bar jord, og presses ned i jordoverfladen så de har god jordkontakt. Det kan gøres ved at vende en skovlfuld jord, eller ved at skrabe en lang rende og så heri. Frøene må gerne være dækket af ca. ½ cm jord, da det vil beskytte dem imod udtørring og også imod sultne dyr der vil æde dem. 

Frø der er mere end 1 år gamle spirer dårligt, så så dem så friskt som muligt. 

Optimale så-tidspunkter: August - januarOfte købt sammen med