Lav urteplæne - lave urter som tåler tidvis klipning (76% urter)
50 m2
Ny forbedret udgave, nu med liden klokke og vellugtende gulaks.
Frøblanding bestående af lave urter, som tåler klipning en gang imellem, og stadig vil blomstre. En all-round frøblanding.
En græsplæne som klippes jævnligt, kan sagtens bidrage til biodiversiteten, ved at indeholde lave blomstrende urter. Vi kender de gamle plæner som aldrig er blevet omlagt, hvor brunelle, røllike og andre gemmer sig nede imellem græsstråene. Lav urteplæne består af arter der tåler at blive klippet, og ved at udså denne i stedet for en ren græsplæne, vil man få en varieret plæne, som vil blomstre hvis den ikke klippes i en periode (fx efter 3 ugers sommerferie). I stedet for at vende hjem til knæhøjt græs, kan man komme hjem til blomstrende urter (og græs). Når man gerne vil have en kort plæne igen, så klipper man bare. Hvis man altid fjerner afklippet og lægger det fx under hækken, vil man med tiden få flere og flere urter og færre græsplanter.
Som eksempel er almindelig røllike ikke lav (ca. 50-60 cm i blomst), men kan leve i årevis ganske kortklippet, indtil der ikke klippes i en periode, og så skyder den straks en blomsterstængel op.
Alle vores blandinger er KUN med arter der hører til i vores biogeografiske region.
Denne blanding indeholder 10 forskellige 1-årige og flerårige blomstrende, insektvenlige urter, som trives på almindelig havejord, og seks nøjsomme og tuedannende græsser.
En blanding uden græsser egner sig til staudelignende bede i haven. Blandinger med græsser egner sig godt til større områder som plejes mere ekstensivt.
Urter 76 %, græsser 24 %.
Så-vejledning: Ryd området for vegetation og kultiver, så jorden er blød og gennemarbejdet. Riv jorden over, for at få en plan overflade. Det kan være en hjælp at blande frøene op med sand eller frøfyld, for at lette udstrøningen. Er området større, så del frømængden i to, og så en halvdel ad gangen. Riv let igennem igen, for at dække frøene med et par millimeter jord. Pres med bagsiden af riven eller kør over med en tromle, for at frøene får jordkontakt.
Vanding: Frøene begynder at spire når de vandes. Det er vigtigt at holde dem fugtige i hele spireperioden på 2-3 uger. Efter 2-3 uger kan der vandes efter behov, fx én gang om ugen hvis ikke der kommer regn.
Optimale såtidspunkter: Marts-april eller august-oktober
Dosering: Følg anbefalingen på posen.
Bemærk foto er ikke af den aktuelle frøblanding
1-årige: Kornvalmue, Papaver rhoeas (2,1%). Fin kløver, Trifolium dubium (4,8%). Kornblomst, Centaurea cyanus (22,9%). Flerårige: Liden klokke, Campanula rotundifolia (1,4%). Alm. brunelle, Prunella vulgaris (7,7%). Alm. røllike, Achillea millefolium (2,7%). Gul snerre, Galium verum (1,5%). Alm. kællingetand, Lotus corniculatus (8,7%). Humlesneglebælg, Medicago lupulina (11,9%). Lancetvejbred, Plantago lanceolata (12,6%).
Græsser: Vellugtende gulaks, Anthoxantum odoratum (4,7%). Rødsvingel, Festuca rubra (4,8%). Bakkesvingel, Festuca brevipila (4,8%). Mosebunke, Descampsia caespitosa (4,4%). Engrottehale, Phleum pratensis (3%). Hjertegræs, Briza media (2%).
Der er blandet frøfyld (majsgranulat) i frøblandingen, for at lette udsåningen.
Oprindelse: Alle urter og græsser er produceret i Tyskland, af ENSPA (Europaean Native Seed Producers Association) certificerede avlere. Som betyder at frøene er genetisk intakte og uforædlede. Alle frø er naturligvis også hjemmehørende i vores biogeografiske region (Europa).
Frøkuvert rækker til : Ca. 5 m2 (10 gram frø +frøfyld)
Lille, lav pose rækker til : Ca. 25 m2 (50 gram frø + frøfyld)
Lille, høj pose rækker til : Ca. 50 m2 (100 gram frø + frøfyld)
Stor pose rækker til : Ca. 100 m2 (200 gram frø + frøfyld)
Lille sæk rækker til : Ca. 250 m2 (500 gram frø + frøfyld)