*** FRI FRAGT VED KØB OVER 750 KR I WEBSHOPPEN ***

Kundesupport

Hvornår og hvordan skal jeg så mine frø?

Er man i tvivl kan man altid prøve at efterligne plantens egen metode ude i naturen. De dratter ned ved planten, nogle føres med vinden, og andre bliver taget med af myrer, andre insekter og forskellige dyr. Dette sikrer at frøene spredes vidt, og at de kan lande steder der er optimale placeringer. Det er dog sin sag at lege vind eller myre, så for at optimere processen, og få flere planter ud af de høstede frø, kan man gøre forskellige tiltag.

Her er 4 gode råd til en god og ensartet spiring:

1) Forbehandling og frøhvile. Der findes flere former for frøhvile (strategier udviklet til at forhale en spiring og derved sikre artens overlevelse). Mange frø som stammer fra vores breddegrader, har tilpasset sig klimaet ved at have en hormonel frøhvile, som bevirker at frøet ikke spirer før til foråret, selvom planten smider de modne frø i efteråret. Frøhvilen kan ophæves ved at det fugtige frø ligger i en periode på imellem 4-12 uger (afhængig af art), ved en temperatur på omkring 3-5 grader. Det svarer til den behandling frøet naturligt får ved at ligge ude i regn og kulde en vinter i Danmark. 

Man kan derfor med fordel så om efteråret, og lade naturen gøre arbejdet med at forbehandle frøene. Men frø efterstræbes af sultne dyr ude i bedene, og det kan være en fordel at forbehandle frøene indendøre. Frøene kan blandes med fugtigt sand, og overvintre i køleskab eller i en kold garage, i en kasse med låg eller på anden måde beskyttet. De kan sås ud når temperaturen stiger, og der vil frøene spire med det samme. 

Andre frø har mekanisk frøhvile, som enten kræver at frøskallen brydes fysisk ved ridsning / skrab eller andet, eller som skal ligge i flere år i jorden og påvirkes af svampe og andre mikrober, før vand kan trænge ind til frøet og starte spiringen. Andre igen skal have en kold periode, efterfulgt af en varm periode, som igen efterfølges af en kold periode. 

Det bedste råd er at man ikke skal fortvivle selvom frøene ikke spirer første år. De kan sagtens komme både 2. og 3. år efter såning. Er man i tvivl om hvordan et frø skal behandles, så kig på hvordan planten selv i naturen gør for at sikre sig arvinger. Så frøene når de er modne på planten og vent. 

2) Spirebede. Det er ALTID godt at forberede et spirebed. De færreste nyspirede planter kan konkurrere med fx et etableret græstæppe. 

Fjern al vegetation, og løsn jorden med en spade eller en greb. Riv de største ujævnheder væk, og bland evt. sand eller grus i overfladen. Kimrødder tåler ikke høje koncentrationer af næring, så et absolut ugødet areal er at foretrække. Et lag sand eller grus i overfladen sænker koncentrationen af næringssalte, og kan også nedsætte risikoen for svampeangreb. 

Er der mange uønskede planter i området hvor man vil så frø, kan man lade dem spire, og derefter fjerne spirene med rive eller hakkejern. Gentag hvor der er mange uønskede planter i jorden. Når mængden af spirer aftager, typisk efter 3-4 uger kan man så sine frø. 

3) ning. De fleste vilde frø kan sås hele året i Danmark. De er genetisk og hormonelt tilpasset til at afvente en god periode til at spire, og mange frø kan sagtens klare frost, selvom de er fremspiret. I et klima som vores uden den store forskel på sommer og vintertemperatur, og hvor det regner tit, er det en god strategi at kunne spire i en lun periode og overleve selvom der kommer en kølig periode lige efter. Mange 1-årige planter kan spire i efteråret, overvintre som kimplanter og blomstre året efter, hvorefter de smider deres frø, visner ned og dør. De fleste 1-årige afventer spiringen til foråret og gennemlever hele deres cyklus på en sommer.

2-årige planter behøver en vækstsæson får at samle energi nok til at sende en blomst op 2. år, men sås de ud sent, fx i sensommeren, kan de godt nå at gennemleve deres cyklus på mindre end 12 måneder.

Kort sagt er det meget svært at sige noget helt generelt omkring såtidspunkter for vilde blomster i Danmark. Når man fraråder såning i sommermånederne, er det fordi spirende frø ikke må tørre ud, og derfor kræver minimum daglig vanding i de tørre måneder. Det er nemmere at få succes med frøene, hvis man sår dem enten om foråret eller efteråret, hvor regnen, og fugten i luften holder frøene fugtige. 

Vilde frøblandinger skal sås meget tyndt, ofte omkring 1-2 gram / m2. Så små frømængder er svære at fordele ud, og det kan være en fordel at tilsætte sand eller frøfyld til frøene. Regn med at tilsætte ca. 10 x frømængden. (Fx skal man så 10 gram frø, så tilsæt 100 gram frøfyld til portionen). Køb frøfyld her i shoppen.

Frø skal kun dækkes minimalt, dvs. 1-2 mm jord, sand eller grus. De skal presses godt ned mod jorden, så de får god jordkontakt, og ikke risikerer at hænge i en luftlomme og tørre ud. Klap let til med hænderne eller med bagsiden af en rive. Man kan også vande såbedet godt igennem, og derved "vaske" jord ned omkring frøene. Dæk med net eller fiberdug, hvis ikke fuglene skal æde de dyre frø. 

4) Vanding. Hold bedet fugtigt indtil første sæt "rigtige" blade er fremme, de blade der også kaldes karakterblade, netop fordi de karakteriserer plantens voksne blade. Herefter bør planterne kunne klare sig selv. I meget tørre perioder kan det være en god ide at vande lidt ekstra, hvis planterne hænger og mister saftspænding. De fleste vilde planter vil dog godt kunne tåle at tørre ud i en periode, og går i en slags dvale. Vilde blomster skal jo ikke producere noget eller modne frugter til at bestemt tidspunkt, og er tilpasset det barske liv i naturen. Så spar på vandingen i den vilde ende af haven.