KONTORET HAR LUKKET 1. JUNI - 30. JUNI 2024 - I PERIODEN EKSPEDERES ORDRER CA. 1 X OM UGEN

*** FRI FRAGT VED KØB OVER 750 KR I WEBSHOPPEN ***

Kundesupport

Få succes med vilde blomsterblandinger

Læs her hvordan man får begyndt godt

Såtidspunkt: Vilde blomsterfrø kan i princippet sås hele året. I den vilde natur falder frøene ud af de visne blomster når de er modne, og det sker for langt de fleste arter midt eller sidst på sommeren. De falder ned på jorden hvor nogen vil spire med det samme og overvintre som grønne småplanter (fx vild gulerod) , imens andre vil ligge i den fugtige jord, og afvente forårets varme (fx skjaller), før de spirer.

Vi ved, at såning i efteråret (september/oktober) giver den bedste spiring af en frøblanding. Ved efterårssåning kan man endda være heldig at nogle af de planter som ellers først ville blomstre 2. år, allerede vælger at blomstre første sommer. Alternativt er foråret et godt tidspunkt at så.

Forbered jorden: Frøene skal sås ud på et stykke bar jord, som er forberedt til såning. Ukrudt, særligt flerårigt ukrudt skal være fjernet, og de øverste 2-5 cm skal være løsnet. Frø drysset ud på en plæne vil ikke klare sig i konkurrencen med græsset. Spred frøene jævnt (ca. 1-3 gram / m2). Riv området med en rive, så frøene bliver blandet ned i det øverste par centimeter jord, og vand. Vandingen sikrer fugt, og at frøene kommer i god kontakt med jordpartiklerne.

Lad tiden gå: Første år vil det kun være de en-årige planter der blomstrer. Det er som regel valmuer, kornblomster og klinte. Har du derfor købt en blanding uden en-årige, vil der ikke være blomster det første år. Vi anbefaler at man tilkøber lidt enårige, for at opleve en blomstring det første år. Andet år vil de fleste stauder og 2-årige blomstre. Tredje år vil være året hvor alt blomstrer. I årene efter vil bedet / området forandre sig fra år til år efter vejr, pleje og indvandring af vilde arter fra nærområdet. Plejen vil gå ud på at undgå at enkelte dominerende arter overtager området. Fx grove græsser kan være ret aggressive. Klip derfor meget tidligt (februar-marts), for græsser tåler ikke en meget tidlig og kort klipning. Klip også en gang eller to i løbet af sommeren. Klip evt. kun i de områder hvor græsset er dominerende. Lad afklip ligge og tørre, så evt. frø kan drysse ud. Fjern altid afklip fra arealet, for at gøre området mere og mere næringsfattigt. Jo mere næringsfattigt, des flere små og nøjsomme blomstrende urter vil der komme, og dominerende arter som grove græsser, bynke, tidsler, skræpper mm vil blive begrænset.

Det tager tid for naturen at indfinde sig, og et rigt og mangfoldigt naturligt areal udvikler sig og bliver bedre år for år. En god frøblanding med flerårige urter, kan være en god start på et blomsterrigt naturareal.