Stor skjaller, Rhinanthus serotinus
10 gram, ca. 3500 frø
Stor skjaller, er ligesom liden skjaller, en halvsnylter som parasiterer græsrødder. Derfor er den ideel at bruge hvor man ønsker at begrænse græsvækst. Bedst på kalkrig jord.
Stor skjaller, Rhinanthus serotinus, er en enårig plante, der er kraftigere end den kendte liden skjaller. Stor skjaller var tidligere en kendt markukrudt, som var frygtet da den nedsatte udbyttet i græsmarker betydeligt. Det er jo en fordel, hvis man hellere vil have en urteplæne.
Blomstring: Maj-august
Højde: 40-50 cm
Voksested: Almindelig havejord. Tør, kalkrig jord. Næringsfattig jord. Græsplæner. Overdrev. Sol-let skygge.
Biologi: Slægten Skjaller understøtter 52 forskellige arter, som lever på planterne (ifølge PPE)
Ca. 100frø
Der følger en såvejledning i papirform med, men den kan også læses her:
Skjaller snylter på rødder fra andre planter, særligt græsrødder. Derfor er den en god hjælper når græsset skal begrænses til fordel for de små nøjsomme urter.
Både stor og liden skjaller har frøhvile. D.v.s. de indeholder hormoner der forhindrer dem i at spire, før vinteren er slut. Denne hvile skal ophæves ved at frøene ligger i 3-4 måneder, ved en temperatur der svinger imellem 1-5 grader og er fugtige samtidigt. Altså præcist de forhold frøene vil opleve i naturen i løbet af en normal dansk vinter. Derfor skal frøene ikke sås ud senere end start januar.
Begynd med at slå græsset helt kort, og fjern afklippet. Lav “brud” i jordoverfladen der hvo frøene skal sås. Frøene skal ligge i bar jord, og presses ned i jordoverfladen så de har god jordkontakt. Det kan gøres ved at vende en skovlfuld jord, eller ved at skrabe en lang rende og så heri. Frøene må gerne være dækket af ca. ½ cm jord, da det vil beskytte dem imod udtørring, og også imod sultne dyr der vil æde dem.
Frø der er mere end ét år gamle spirer dårligt, så de skal sås så friskt som muligt.
Optimale så-tidspunkter: august - januar