Blåhat, Knautia arvensis
Lille pose med ca. 100 frø
Blåhat er, udover at være meget smuk, den eneste plante hvor blåhatjordbi samler pollen fra. Udover blåhatjordbi tiltrækker planten også mange andre typer af insekter fx køllesværmere.
Blåhat, Knautia arvensis, er en flerårig plante, der ikke kræver meget af sine omgivelser. Blåhat elsker fuld sol, men kan dog godt trives i halvskygge. Blåhat er ret almindelig i det danske landskab, og er også en dejlig plante i staudebedet.
Blomstring: Juni-august
Højde: 30-80 cm
Voksested: Almindelig havejord. Tør, kalkrig og gerne sandet jord. Eller fugtig men veldrænet jord. Sol-halvskygge.
Biologi: Blåhat er en af de plantearter, der besøges af flest forskellige arter af insekter, heriblandt bier og mange sommerfugle. Der er en række af insekter, der udelukkende lever på denne plante, fx blåhatjordbi (Andrena hattorfiana), blåhat langhornsmøl (Nemophora metallica) og blåhatblomstertæge (Placochilus seladonicus). Desuden kan nævnes orange jordbi (A. marginata), der er oligolektisk på kartebolle-slægten, samt pragtbuksebi (Dasypoda hirtipes), der er oligolektisk på kurvblomster. Frøene, der er olieholdige, spredes af myrer. Frøene spises af fugle og insekter.
Blåhat understøtter 66 forskellige arter, som lever på planterne (ifølge PPE)
Såtips: Så i efteråret, enten direkte eller i en bakke, som står ude hele vinteren. På den måde får frøene den kuldebehandling de behøver. Spirer i foråret og blomstrer 2. år.